Stevia Pengganti Gula Racun Putih

Thursday, 31 July 2014

MH17: 70 keranda mayat lalui proses DVI

MH17: 70 keranda mayat lalui proses DVI

AMSTERDAM, 31 Julai:

Sejumlah 70 keranda mayat mangsa pesawat MH17 yang terhempas telah diperiksa untuk proses forensik dan Pengecaman Mangsa Bencana (DVI) di fasiliti ketenteraan di Hilversum.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata daripada 227 keranda yang diterbangkan dari Kharkiv, Ukraine, sehingga semalam 70 keranda telah dibuka.

“Berdasarkan kepada pasukan DVI kami di fasiliti itu, dijangka proses itu boleh diselesaikan dalam tempoh dua atau tiga minggu,” katanya kepada pemberita Malaysia hari ini.

Dr Subramaniam berkata kementerian itu telah mengumpulkan semua cap jari, DNA dan rekod pergigian untuk 43 warganegara Malaysia yang menaiki MH17.

Beliau berkata rekod pergigian itu siap minggu lepas manakala cap jari dikumpulkan daripada Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Pendaftaran.

“Semua data rekod telah dimuat naik ke sistem penyiasatan Interpol di Belanda untuk pramortem,” katanya.

Dr Subramaniam menjelaskan kementerian itu juga telah mengumpulkan DNA saudara-mara di Malaysia untuk keluarga yang terdiri daripada ibu dan bapa serta anak mereka, yang terkorban dalam tragedi itu.

Ketiga-tiga mangsa yang berasal dari Malaysia, tinggal di Belanda dan Australia.

Beliau berkata semasa lawatan kerja dua hari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Amsterdam, kementerian itu akan menawarkan bantuan kepada Belanda untuk mempercepatkan proses DVI.

Info : http://bm.therakyatpost.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...